ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ




   Ο ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΠΩΡΟΛΙΘΟΣ είναι ένα ελαφρύ μείγμα κονιάματος για κατασκευές που λόγω της σύστασης και του χειρισμού του δημιουργεί εντυπωσιακά αντικείμενα που μοιάζουν αρκετά με πολύ παλιά σκαλισμένη με το χέρι, πέτρα. Tα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά. 


  Με το μείγμα αυτό δημιουργούμε μεγάλες κατασκευές όπως σιντριβάνια, παγκάκια, ζαρντινιέρες, γείσα πορτών και παραθύρων, ανώφλια και κατώφλια, έπιπλα εξωτερικών χώρων , χειροποίητους σκαλιστούς πλίνθους και μικρά αντικείμενα όπως γαβάθες, γλάστρες, πλάκες πεζοδρομίου, και πολλά άλλα.




     Τα βασικά συστατικά είναι : τσιμέντο ή ποζολάνη με ασβέστη και θηραϊκή γή, περλίτης, ελαφρόπετρα, βερμικουλίτης, τυρφόχωμα, χώμα, άμμος θαλάσσης ποταμίσια ή λατομείου, μικρά κομμάτια από παλιά κλαδιά δέντρων, φυσικές ορυκτές χρωστικές, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμων λίθων .




 Αναλόγως το πόσο σκληρό και ανθεκτικό, χρωματισμένο, λευκό ή με γρανιτένια όψη, χονδρόκοκκο ή λεπτόκοκκο, με ρωγμές ή όχι, θέλουμε να γίνει το αντικείμενο η σύνθεση του μείγματος είναι τελείως διαφορετική.


  Λόγω τις προσθήκης οργανικών υλικών (τύρφης κλπ) με την ατμοσφαιρική υγρασία ή και το πότισμα αναπτύσσονται στην εξωτερική επιφάνεια βρύα, γεγονός που βελτιώνει την αισθητική αξία και την παλαίωση των αντικειμένων.


 Γλάστρες ή ζαρντινιέρες που κατασκευάζονται με την τεχνητή πέτρα, δεν χρειάζονται τρύπα στον πυθμένα, αφού το επιπλέον νερό από το πότισμα αποβάλλεται με την εξάτμιση από το εξωτερικό τοίχωμα, ενώ λόγω που μεγάλου πορώδους των τοιχωμάτων αποθηκεύεται επιπλέον νερό, γεγονός που μεγαλώνει το χρονικό διάστημα μεταξύ διαδοχικών αρδεύσεων.



   Σαν υλικό η τεχνητή πέτρα είναι πολύ ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, αντέχει μέχρι -40 εκεί που αλλά υλικά όπως κεραμικά και η τερακότα σπάνε. Δεν έχει κανένα θέμα με το νερό. Δεν μουχλιάζει π.χ. με τα ποτίσματα. 



 

 

    Για μεγάλες γλάστρες μπορούμε προληπτικά να ενισχύσουμε το μείγμα με φυσικές ίνες (λινάρι ή Γιούτα) ή ίνες βιομηχανικής παραγωγής (fiber) χρησιμοποιούνται ευρέως στην οικοδομή σαν ενισχυτικό σκυροδέματος οι οποίες είναι αρκετά φθηνές.